Для всіх наших дорогих і шановних читачів, які не знають, чим зайнятися в ці теплі дні на кухні, є чудовий рецепт справжнього квасу. На цей раз наші читачі дізнаються, як приготувати домашній хлібний квас. Можна постаратися, і цей рецепт стане сімейним, який радуватиме всіх довгі роки.

У спекотні дні добре вгамовує спрагу квас. А якщо його приготувати можна не тільки спрагу вгамувати, але ще й окрошку зробити.

Про цей рецепт розповів один із українських шефів, який часто ділиться цікавими способами приготування різноманітних страв у соціальних мережах.

Рецепт квасу, скріншот: YouTube
Рецепт квасу, скріншот: YouTube

Що нам потрібно із продуктів:

Популярні новини зараз
Закінчення війни вже близько – старець Діонісій обнадіяв українців пророцтвом «Замкнуте коло»: шаманка розповіла, що буде з мобілізацією і чи захистить бронь Банки посилять обмеження грошових переказів: навіть дрібні платежі доведеться пояснювати Чи витримають школярі спеку: МОН вводить жорсткі заходи
Показати ще

• Вода кип'ячена – 3,5 л
• Хліб житній – 8-10 шматків
• Цукор – 3 ст. л.
• Родзинки – 1 ч. л.
• Закваска – 1 ст. л.
• (замість закваски) дріжджі сухі – 1/2 ч. л.

Для закваски:

• Борошно житнє цільнозернове – 150-210 г
• Вода
• Цукор чи мед (не обов'язково)

Рецепт квасу, скріншот: YouTube
Рецепт квасу, скріншот: YouTube

Спосіб приготування

Підготувати продукти для приготування квасу в домашніх умовах. Хліб можна використовувати як свіжий, і сухарі. Щоб у квасу був гарний колір та гарний смак, можна підсушити хліб у духовці.

Рецепт квасу, скріншот: YouTube
Рецепт квасу, скріншот: YouTube

Можна готувати квас із дріжджами, але смак буде інший. Можна робити справжній квас на хлібній заквасці з житнього борошна. Чому хлібний, тому що її використовують для випікання житнього хліба.

Як приготувати закваску:

1 день. Змішати в банці 30 г житнього борошна і 30 мл води (можна додати 0,5 ч. ложки цукру або меду, але це не обов'язково). Нещільно прикрити банку кришкою та прибрати у тепле місце на добу.

2 день . Половину закваски викинути, в 30 г, що залишилися, додати ще 30 г житнього борошна і 30 мл води. Залишити ще на добу.

Рецепт квасу, скріншот: YouTube
Рецепт квасу, скріншот: YouTube

Такий цикл триває 5-7 днів. На 6 день закваску можна використовувати, але краще повторювати дії протягом 7 днів. Для квасу достатньо однієї столової ложки закваски, іншу можна використовувати для випікання хліба.

Я роблю квас у 4-літровій банці, щоб на виході отримати близько 3-х літрів (дві пляшки по 1,5 л). Залити у банку половину води (вона може бути теплою, але не гарячою). Додати туди цукор (1 ст. ложку) та родзинки. Туди відправити 1 ст. ложку закваски. Все добре розмішати.

Рецепт квасу, скріншот: YouTube
Рецепт квасу, скріншот: YouTube

Додати хліб. Залити в банку воду, що залишилася, не доходячи до самого верху 4-5 см. Коли квас "гратиме", хліб підніматиметься. Готовність квасу: у теплу погоду – 2 доби, у холодну – максимум 3 доби.

Весь хліб не повинен впасти на дно, якщо впав – квас прокис. Вийняти верхній шар хліба (половину хліба) з|із| банки, перекласти в каструльку. У пляшки додати цукор до смаку, мені вистачає 1 ст. ложки на 1,5-літрову пляшку.

Обтягнути шийку банки з квасом марлею, складеною в 3-4 шари. Процідити квас через марлю. Хліб і закваску, що залишився в банку, викинути і помити банку. Додати в кожну пляшку з квасом по 2-3 родзинки. Закрити кришкою і струсити. Надіслати одну пляшку з квасом у холодильник на добу для дозрівання.

Нагадаємо, як швидко зварити квасолю без замочування, щоб приготувати найсмачніший борщик: ці лайфхаки потрібно записати.

Раніше повідомлялося, які частини курки не підійдуть для бульйону - ви повинні це знати, щоб не зробити організму бо-бо.

Також, кускус сподобається більше, ніж рис і навіть гречка: рецепт для того, щоб зробити крупу ідеальною.