Київський торт – справжня легенда вітчизняної кулінарії та гордість столиці України . Протягом десятиріч цей ніжний десерт залишається однією з візиток Києва та улюбленою солодкою стравою для багатьох українських сімей під час святкових застіль.

Секрет незмінної популярності Київського торта ховався у його розкішному смаку та рецептурі, де поєднувалися дорогоцінні за радянських часів інгредієнти – олія, яйця, горіхи. Саме тому цей десерт вважався справжньою розкішшю та символом достатку. Згідно з ГОСТом, на кожен кілограм торта має припадати 600 г вершкового крему і 400 г хрумкого білково-горіхового тіста.

"Київський" торт. Фото: Obozrevatel
"Київський" торт. Фото: Obozrevatel
"Київський" торт. Фото: Obozrevatel

Приготування домашнього Київського торта за класичним рецептом – процес досить клопіткий, проте результат того безумовно вартий. Цей ніжний вершково-горіховий деліктес складається з двох частин: хрустких білкових коржів і дуже ніжного масляного крему.

Спочатку розберемося з інгредієнтами - на коржі нам знадобляться 350 г цукру, 8 яєчних білків, 70 г пшеничного борошна, 220 г горіхів (фундук, арахіс, мигдаль), 20 г ванільного цукру; на крем - 350 г вершкового масла, 200 г цукру, 8 яєчних жовтків, 250 г молока, 10 г ванільного цукру, 12 г какао і, за бажанням, столова ложка коньяку.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Київський торт", скріншот: Youtube
"Київський торт", скріншот: Youtube

Якщо ви хочете приготувати "той самий" Київський торт, то білки потрібно заквасити - залишити на 12-20 годин при кімнатній температурі.

Беремо дві круглі форми для випікання, на дно кладемо пергамент та змащуємо його олією. Починаємо займатися тестом - подрібнюємо горіхи, змішуємо їх із цукром, ванільним цукром та борошном. Паралельно збуваємо білки – до твердих піків, на середній, а потім на великій швидкості міксера. До білків додаємо приготовлену раніше горіхову суміш. Змішуємо до однорідності.

Поки маса не осіла, перекладаємо тісто у форми для випічки, запікаючи їх при температурі 150 градусів у духовці протягом півтори години. Готові коржики мають бути сухими.

Поки займемося кремом – змішуємо жовтки, цукор, ванільний цукор, перемішуємо до однорідності, вливаємо молоко та ставимо масу на середній вогонь. Нам потрібно добитися загусання (для цього знадобиться близько 10 хвилин, але масі не можна дати закипіти. Якщо ви побачите перші бульбашки, вимикайте вогонь).

Готову суміш потрібно остудити до кімнатної температури, змішати з вершковим маслом та на цьому етапі, за бажанням, додати коньяк.

Розділяємо крем – нам потрібно 6 столових ложок, щоб змішати їх із какао-порошком. Цю частину крему використовуємо для змащування коржів.

Залишається тільки зібрати торт – беремо перший корж, змащуємо кремом, далі другий корж, змащуємо ще раз кремом. А темним кремом прикрашаємо верхівку та боки торта.

Найсмачніший яблучний пиріг у вашому житті без духовки: рецепт ароматного десерту на сковороді

Як повідомляв "Знай.ua", справжнє сафарі на кухні: як приготувати легендарний пиріг "Зебра", правильний рецепт

Знай.ua писав, і зовсім не складно, особливо якщо такий маленький: рецепт міні-киша для цікавого сніданку