Ковбаса була і залишається однією з найпопулярніших м'ясних страв на українському столі. Однак не секрет, що домашня, виготовлена ​​власноруч ковбаса, значно якісніша і натуральніша за ті вироби, які представлені на полицях сучасних супермаркетів.

Саме тому, купуючи ковбасу в магазині, дуже важливо звертати увагу на склад продукту та його сортність.

Черга за ковбасою в магазині
Черга за ковбасою в магазині

В Україні подібні вироби поділяються на кілька сортів: перший, другий та вищий за державним стандартом (ДСТУ). Чим нижчий сорт, тим більше в ковбасах може бути різноманітних харчових добавок, таких як крохмаль, глутамат натрію, емульгатори, стабілізатори і т.д.

Ковбаси вищого ґатунку, виготовлені за ДСТУ, не повинні містити цих компонентів, хоча можуть містити аскорбінову кислоту, коптильні препарати та нітрит натрію.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Експерти вважають, що найбільш безпечною для споживання є якісна варено-копчена ковбаса, або так звана "варьонка".

Ціни на ковбасу. Фото: скрін youtube
Ціни на ковбасу. Фото: скрін youtube

На відміну від копчених та напівкопчених виробів, вона проходить менше технологічних обробок і не насичується шкідливими канцерогенами. Втім, не слід забувати про помірності у її вживанні – добова норма, що рекомендується, становить близько 50 грамів.

Щоб перевірити якість "вареної" ковбаси, є кілька простих домашніх способів. Наприклад, можна порізати її на шматочки, залити водою - справжня якісна "варьонка" має потонути. Якщо вона випливе, це може свідчити про наявність небажаних компонентів, таких як поліфосфати, соєва клітковина або крохмаль.

Іншим способом перевірити наявність крохмалю є капнути на шматочок ковбаси кілька крапель йоду. Якщо він посиніє або почорніє, це означає високий вміст крохмалю у виробі.

Нагадаємо, три ідеальні інгредієнти в котлеті, якщо ви втомилися від їхнього "звичайного смаку": ви такого не очікували

Як повідомляв "Знай.ua", ковбаски теж можна і потрібно маринувати: секретний рецепт для пікніка, замінить будь-який шашлик

Знай.ua писав, які частини курки не підійдуть для бульйону - ви повинні це знати, щоб не зробити організму "бо-бо"