Гречка – один із найдавніших харчових продуктів, які здавна культивуються в українських землях. Існує припущення, що в Київську Русь ця культура потрапила з Візантії, про що свідчить і її назва, похідна від слова "грецька".

Однак прабатьківщиною цієї рослини вважається Китай, де гречка відома вже понад п'ять тисячоліть і залишається популярним продуктом до сьогодні.

Гречка. Фото: скрін youtube
Гречка. Фото: скрін youtube

Поширенню гречки біля Київської Русі сприяли великі площі земельних угідь. Крім того, гречка не виснажує ґрунт, на відміну від багатьох інших культур, а після збирання врожай добре зберігається.

Проте в інших країнах Європи і, тим більше, в Америці гречка ніколи не була такою популярною, як в Україні. Причина полягає в тому, що в давнину через невибагливість і швидке зростання цієї рослини європейці та американці розглядали її... скоріше як корм для худоби, ніж їжу для людей.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо
Показати ще

У ряді країн, зокрема Португалії, Іспанії, Франції, Бельгії, Німеччини, гречку називали "арабською" або "язичницькою" культурою.

Гречка, фото: Знай.ua
Гречка, фото: Знай.ua

І досі в цих регіонах гречана крупа вважається надто гіркою і непоказною, а в Індії її навіть називають "їжею бідних" або "чорним рисом". На відміну від української традиції обсмажування гречки, в Індії її споживають необробленою.

Нагадаємо, жінка "забула" про сніданок, обід та вечерю і схудла на 50 кг: яку методику вона обрала

Як повідомляв "Знай.uа", до літа залишився місяць, а ви не при параді: як ефективно позбутися целюліту

Знай.uа писав, так готувала мама в дитинстві: рецепт печінки з цибулею та яйцем