Гірос – страва, дуже схожа на добре відому українцям шаурму, або, якщо точніше, донер – метод приготування м'яса на рожні.

Якщо в Туреччині донер часто подавали на тарілці з рисом, а на наших теренах його завертають у лаваш, то в Греції його подають у піті з традиційним йогуртовим соусом дзадзики.

Гірос, фото flickr jeffreyww
Гірос, фото flickr jeffreyww

Найбільша перевага гіроса в тому, що всі інгредієнти можна приготувати заздалегідь, а потім швиденько зібрати цей грецький бутерброд. Відмінна страва для ситного перекушування, вечері або пікніка. Гірос – це спеції, в яких господині маринують м'ясо. Саме вони дають весь смак.

Інгредієнти:

Для гіроса:

0,5 ч.л. зіри
0,5 ч.л. коріандру
1 ч.л. сухого чебрецю
1 ч.л. сухого майорану
1 ч. л. сухого орегано
0,5 ч. л. меленого червоного перцю
2 ст. оливкової олії

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Для начинки:

200-250 г свинини (корейки, шиї)
1 невелика цибулина
0,5 стиглого помідора
зелень (петрушка або кріп за бажанням)

Для соусу дзадзіки:

200 г йогурту (бажано грецького)
1 середній огірок
1 ст. оливкової олії
1 великий зубчик часнику
сіль, чорний перець

Приготуйте суміш спецій у ступці, додайте олію і розмішайте.

Вимийте м'ясо, обсушіть та наріжте на тонкі смужки. Додайте суміш спецій і добре "замісити" м'ясо, щоб воно все покрилося спеціями. Закрийте плівкою і дайте постояти м'ясу 1-2 години, можна і ніч.

Для соусу: поріжте на дрібні кубики огірок, присоліть і відставте дати сік.

У йогурт налийте олії, насипте солі, чорного перцю, часнику через часнику і відкладіть. Сік огірка злийте. Крім того, відіжміть кубики огірка в соусі зайва волога не потрібна. Потім додайте в соус і добре розмішайте. Можна зберігати у холодильнику 2-3 дні.

На розігрітій олії посмажте цибулю, порізану півкільцями, до легкої золотистості, а потім додайте м'ясо і смажте на середньому вогні 10-15 хвилин. М'ясо має залишитися м'яким.

Збирайте: зробіть розріз у питі, покладіть туди м'ясо, кілька часточок помідора, потім кілька ложок соусу. Далі – зелень. Ваш гірос готовий до вживання!

Гірос, фото ЕдимДома
Гірос, фото ЕдимДома

Нагадаємо, що після цього ви довго не захочете борщ і навіть окрошку: рецепт картопляного крем-супу від якого ще й худнуть.

Раніше ми повідомляли про "депресивний торт": простий рецепт смакоти, який і люблять, і ненавидять американці.