Вівсяна каша – популярний та універсальний сніданок, проте, як і більшість продуктів, вона має свої переваги та недоліки.

З одного боку, вівсянка багата на клітковину, що допомагає контролювати апетит і сприяє схуднення. Дослідження, опубліковані в авторитетних виданнях, таких як Current Nutrition Reports, підтверджують роль вівса у профілактиці ожиріння та зниженні ваги. Крім того, вівсянка позитивно впливає на рівень холестерину в крові, знижуючи концентрацію "поганого" холестерину. Журнал Food & Function зазначає, що фітостероли, феноли та інші поживні речовини вівса безпосередньо або опосередковано сприяють зниженню холестерину.

Шоколадна вівсянка, скріншот: YouTube
Шоколадна вівсянка, скріншот: YouTube

Ще однією перевагою вівсянки вважається її здатність регулювати рівень цукру в крові, що особливо важливо для людей з діабетом або тих, хто схильний до підвищеного рівня глюкози.

Однак, незважаючи на ці позитивні моменти, вівсянка має деякі недоліки, які слід врахувати. Багато людей, які регулярно вживають цю кашу, стикаються з проблемами здуття та метеоризму. Дієтологи рекомендують новачкам починати з невеликих порцій та поступово збільшувати їх, даючи організму час адаптуватися.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Вівсянка / фото: Pixabay
Вівсянка / фото: Pixabay

Крім того, хоча вівсянка може допомогти схуднути, надмірне її вживання може призвести до зворотного ефекту та набору зайвої ваги. Ще одним потенційним недоліком є ​​ризик впливу токсичних сільськогосподарських хімікатів, які у вирощуванні вівса. Одне з досліджень виявило помітні рівні хлормеквату (пестициду для вівса) у 80% американців, протестованих у період з 2017 по 2023 рік. Деякі дослідження на тваринах показали, що хлормекват може завдати шкоди репродуктивній системі та порушити зростання плода, змінюючи розвиток голови, кісток та ключові метаболічні процеси.

Нагадаємо, замість дорогих авокадо та батату: чим замінити дорогі продукти, щоб дієта "зарахувалася"

Як повідомляв "Знай.uа", коли м'ясні страви "на паузі", просто приготуй ці капустяні котлети: пищатимеш від насолоди

Знай.uа писав, не тільки налякати росіян, а й смачно поїсти: легендарний рецепт бендериків з м'ясом