З настанням літньої спеки наш організм стикається з підвищеним навантаженням. Високі температури змушують нас інтенсивніше пітніти для охолодження, що призводить до активної втрати рідини та електролітів.Про це йдеться у статті "РБК-Україна".

Солена їжа та надлишок солі

Основне завдання солі полягає в регулюванні водного балансу. Якщо солі в організмі стає забагато, вона затримує воду, викликаючи набряки. У спеку, коли судини розширюються і схильність до набряків зростає, це створює ще більше неприємностей.

Хоча здається, що солона їжа провокує спрагу і змушує нас більше пити, насправді це замкнене коло. Надлишок солі змушує нирки працювати інтенсивніше, щоб вивести її, а це призводить до ще більшої втрати рідини, попри рясне пиття.

Сіль, зображення з вільних джерел
Сіль, зображення з вільних джерел

Популярні новини зараз
Навіть комуналку сплатити не зможете: Нацбанк посилив правила грошових переказів Гроші більше не прийдуть на картку: щомісячні виплати скасують, якщо не виконаєте нові умови Ці 7 порушень стають підставою для розшуку ТЦК: перевірте чи є ви у списку Кожен десятий робить це замість сексу: дослідники показали невтішну статистику
Показати ще

Жирна та смажена їжа

Жирна їжа засвоюється повільно. Щоб її перетравити, організму доводиться виробляти більше ферментів та посилювати кровотік у шлунково-кишковому тракті, відволікаючи кров від систем, які відповідають за охолодження.

Процес перетравлення жирів вимагає значних енергетичних витрат і супроводжується виділенням тепла. У спеку, коли організм і без того намагається знизити температуру тіла, це створює додатковий внутрішній "обігрів", посилюючи відчуття дискомфорту та підвищуючи ризик перегрівання чи теплового удару.

Крім того, жирна їжа здатна посилювати потовиділення, адже тіло намагається скинути зайве тепло. А це, своєю чергою, веде до ще більшої втрати рідини.

McDonald's, картопля-фрі. Фото із соцмереж
McDonald's, картопля-фрі. Фото із соцмереж

Гострі спеції та страви

Дехто помилково вважає, що гостра їжа допомагає охолодитися, стимулюючи потовиділення. Хоча піт справді бере участь в охолодженні тіла, надмірне вживання гострого у спеку може бути небезпечним.

Капсаїцин - речовина, що міститься в гострому перці - подразнює нервові закінчення, викликаючи відчуття жару та рясний піт. Якщо при цьому не відновлювати втрати рідини, існує високий ризик швидкого зневоднення.

Крім того, гострі спеції можуть подразнювати слизову оболонку шлунка та кишківника, викликаючи неприємні відчуття, печію чи здуття, особливо в людей, схильних до гастриту або виразкової хвороби. У спеку такі симптоми можуть відчуватися сильніше.

Закуску з помідорів, кадр з відео
Закуску з помідорів, кадр з відео

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.