Цікаво, що в Японії та Китаї їдять варений рис практично щодня. Не виключено, що в цьому й ховається секрет їхніх підтягнутих тіл у будь-якому віці. Однак правильно зварити розсипчастий рис – завдання не з простих. Часто він виходить злиплим, кумедним і схожим на пудинг.

Про те, як зварити рис розсипчастим, розповів один із українських фудблогерів, який часто ділиться рецептами різних страв у соціальних мережах.

Рис, крупа - фото з вільних джерел
Рис, крупа - фото з вільних джерел

Щоб зварити розсипчастий рис, вам знадобиться:

- каструля з товстими стінками об'ємом близько 2 літрів - вона краще зберігає тепло, рис у ній практично не пригорає;

Популярні новини зараз
Пасажири вимагали "викинути" дитину з літака: їх підтримала навіть стюардеса - що сталося Нові правила для водіїв: де і коли можуть перевіряти військовий квиток Газові прилади доведеться відключити: "Газмережі" застерегли кожного споживача Смартфони йдуть у минуле: молодь масово повертається до кнопочних телефонів
Показати ще

- рис;

- вода;

- сіль.

Насамперед, потрібно підібрати відповідний сорт рису. Вам буде потрібно саме довгозерний рис. Знавці рекомендують сорти жасмин або басмати. Ви можете взяти пропарений рис, зерна якого мають меншу ламкість при варінні. Не рекомендується використовувати круглозерні сорти, які мають більш високий вміст вуглеводів і, головне, дуже розварюються.

Крупа, рис: фото recetin
Крупа, рис: фото recetin

Відміряйте необхідну кількість рису. Для гарніру на 4 порції буде достатньо 1 склянки. Ретельно промийте крупи, змінюючи воду до 10 разів. В ідеалі потрібно промивати рис до чистої води.

Промиваючи рис, перекладіть його в каструлю і залийте гарячою водою. Розсипчастий рис не варто готувати в холодній воді - так він під час варіння вбере дуже багато води і сильно розвариться, вийде саме рис для суші.

Варений рис. Кадр з "Youtube"
Варений рис. Кадр з "Youtube"

Відміряйте точну кількість води, щоб вам не доводилося доливати рідину під час готування, цим можна сильно зіпсувати страву. Пропорція залежить від того, який вид рису ви вирішили готувати. Довгозерний "попросить" півтори-дві склянки води на склянку крупи, середньозерний - дві - дві з половиною, круглий рис вимагає від двох з половиною до трьох склянок води, стільки ж знадобиться, щоб зварити бурий рис. Якщо рис пропарений, то на склянку крупи потрібно дві склянки води, якщо дика - то три з половиною склянки.

Відразу підсоліть рис і накрийте кришкою каструлю. На склянку рису знадобиться чайна ложка солі без верху. Вогонь вмикаємо на максимум. Вода в каструлі має швидко - практично відразу - закипіти. Зменшіть вогонь до мінімуму і томіть рис на повільному вогні протягом 15 хвилин. Заважати рис та піднімати кришку не треба.

Коли час варіння закінчиться, вимкніть вогонь. Покладіть на готовий рис зверху півтори столові ложки топленого чи вершкового масла. Закрийте кришку, залиште рис на 20 хвилин наполягати. За цей час він повністю вбере невелику кількість води, що залишилася, при цьому крупинки покриються розтопленим маслом, що додасть рису додатковий аромат і більш м'який смак.

Нагадаємо, скажіть мігрені "вистачить": що є, щоб врятувати себе від головного болю.

Раніше повідомлялося, що в супермаркеті більше не обдурять: 6 правил, які потрібно знати кожному.

Також, ці звички допоможуть врятувати мозок від "старіння": будете "огірками" і після 50.