Бігос – це дуже смачна, апетитна, соковита друга страва з капусти, кількох видів м'ясних продуктів та копченостей.

Бігос, як і солянка, готується з кількох видів м'яса, свійської птиці, дичини або субпродуктів, та обов'язково з додаванням будь-яких копченостей. Для приготування цієї страви слід приготувати такі інгредієнти:

Бігос з капусти. Фото: Youtube
Бігос з капусти. Фото: Youtube

  • 1-2 ст. л. рослинного масла;
  • 350-400 г свинини;
  • 600-650 г яловичини;
  • 150-200 г будь-яких копченостей;
  • 200 г цибулі (1-2 шт.);
  • 100 г моркви (1 шт.);
  • 1 ст. л. томатної пасти (50-60 г);
  • 300-400 мл води або бульйону;
  • 550 г квашеної капусти;
  • 750 г свіжої капусти;
  • 1 лавровий лист;
  • 100 г чорносливу без кісточок;
  • 100-150 мл мадери;
  • Сіль, цукор, перець, коріандр до смаку.

Як готувати

Бігос з капусти. Фото: Youtube
Бігос з капусти. Фото: Youtube

У відповідну товстостінну каструлю (у нас на 4 літри), вливаємо пару ложок олії або смальцю, нехай нагрівається. У цей час нарізаємо 350-400 г свинини невеликими шматочками. Краще брати грудинку, лопатку чи реберця – таке м'ясо добре підходить для тривалого варіння.

Популярні новини зараз
Українців дурять на кожній платіжці: експерт розкрив справжню ціну кіловата електроенергії Новий етап мобілізації в Україні: що змінюється У пенсіонерів заберуть 30% від виплати: кому ПФУ не повністю зарахує кошти Верховна Рада пропонує звільнити українців від оплати комунальних та житлових послуг
Показати ще

Обсмажуємо до рум'яної скоринки так, щоб частина свинячого жиру втопилася. Поки свинина смажиться, слід нарізати такими ж шматочками яловичину. Також нарізаємо ковбасу дрібними шматочками. Відправляємо яловичину в казанок і обсмажуємо разом.

У бігосі обов'язково повинні бути присутніми свіжа і квашена капуста, кілька видів м'яса, чорнослив і вино.

Цибулину нарізаємо досить великими кубиками. Коли в котлі не залишиться рідина і м'ясо добре підсмажиться, додаємо копченості, насипаємо також перець і мелений коріандр, сіль поки не додаємо.

Невелику моркву натираємо на великій тертці. До м'яса додаємо цибулю з морквою і разом обсмажуємо.

У бігусі два види капусти – свіжа та квашена. У нас дуже смачна домашня квашена капуста, вона не дуже кисла, тому використовуємо її, не промиваючи, просто віджавши сік.

Не забувайте періодично помішувати вміст казанка, адже наше завдання підсмажити, але в жодному разі не допустити підгорання.

Смажиться капуста. Фото: Youtube
Смажиться капуста. Фото: Youtube

Свіжу білокачанну капусту (у нас 750 г) нарізаємо не дуже тонкою і не дуже довгою соломкою, не так, як для борщу, інакше за час гасіння вона загубиться.

Як тільки цибуля з морквою підсмажаться, додаємо в котел повну столову ложку томатної пасти, соусу або кетчупу і обсмажуємо разом не менше хвилини.

Вливаємо 300-400 мл бульйону або води та гасимо на середньому вогні 30 хвилин.

Через пів години відправляємо в казан квашену капусту і гасимо всі разом 15-20 хвилин, краще під кришкою.

Капусту не віджимайте, вона обов'язково дасть свій сік, але якщо відчуєте, що в процесі тушкування в каструлі не залишається рідини, підливайте воду або бульйон.

Додаємо в каструлю свіжу капусту та перемішуємо.

Може здатися, що капусти дуже багато, але це не так. Вона пустить свій сік і помітно осяде.

Не забувайте при необхідності додавати в каструлю бульйон або воду – бігос повинен тушкуватись, а не смажитися.

Як тільки капуста осяде, додаємо лавровий лист та вливаємо 100-150 мл сухого чи солодкого вина в ідеалі Мадери. Якщо ви не використовуєте спиртне, просто не додавайте або замініть бульйон.

Накриваємо котел кришкою і іноді помішуючи, гасимо на слабкому вогні ще не менше години.

У процесі тушкування пробуємо на смак, якщо потрібно, солимо, додаємо перець і навіть цукор. Все залежатиме від квашеної капусти, її кислотності, а також від набору м'ясних копченостей та того, наскільки вони є солоними.

За цей час капуста змінить колір на бронзовий, всі смаки та аромати поєднаються, саме час додати в бігос чорнослив. Його потрібно добре помити гарячою водою, але в жодному разі не розрізати, інакше він втратить форму і перетвориться на кашу.

Все змішуємо і вже без кришки томимо на слабкому вогні ще пів години, поки практично вся рідина на дні каструлі зникне.

Бігос з капусти. Фото:  Youtube
Бігос з капусти. Фото: Youtube

Нагадаємо про дуже смачні помідори з грибами та сиром: рецепт, який хочуть знати всі.

Раніше ми повідомляли, що це найлітніша намазка, яка здивує всіх: рецепт із редиски освіжить і вас, і гостей.