На перший погляд, перехід на раціон харчування без вживання продуктів тваринного походження (вегетаріанство та веганство) здається досить простим – достатньо виключити зі свого меню м'ясо, рибу тощо.

Однак насправді ситуація не така однозначна, адже деякі, на перший погляд, абсолютно безневинні продукти теж не є вегетаріанськими.

Молочні продукти. Фото: скрін youtube
Молочні продукти. Фото: скрін youtube

Почнемо із сирів. Багато хто з нас вважає їх ідеальною заміною м'яса для вегетаріанців. Проте чи всі сири підпадають під цю категорію. Такі відомі сорти, як "Пармезан", "Горгондзола", "Пекоріно Романо", "Камамбер", "Грюєр" та "Манчего", виготовляються з використанням тваринного ферменту - хімозину, або сичужного ферменту, який виробляється в шлунках ссавців, зокрема . та сприяє згортанню казеїну в молоці.

Улюблене багатьма желе також входить до списку "невегетаріанських" продуктів. Його консистенція досягається завдяки желатину – білковому продукту тваринного походження, що отримується шляхом виварювання кісток, хрящів та сухожиль тварин.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Продукти. Фото: скрін youtube
Продукти. Фото: скрін youtube

Подібним чином виробляється і популярний харчовий барвник кармін (Е120), що надає смаколикам, таким як червоні льодяники та желейні цукерки, яскравий відтінок. Його ключовим компонентом є кармінова кислота, що витягується з тіл самок щитівки або їх яєць.

Втім, не тільки насолоди містять небезпечні для вегетаріанців інгредієнти. Незважаючи на свою, здавалося б, невинну натуру, глазуровані пластівці теж не входять до списку дозволених продуктів. Справа в тому, що їхня глазур виробляється з використанням того ж желатину тваринного походження.

Нагадаємо, які продукти потрібно завжди купувати у супермаркеті: без них здоровішими не будете

Як повідомляв "Знай.uа", ви все це робите: які продукти заборонено мити перед вживанням та чому - риба серед них

Знай.ua писав, чи корисна вівсянка, як про це говорять: головні проблеми "популярної" каші для схуднення