Традиційно в Україні Святвечір починають із куті. Тільки після неї переходять до інших страв, яких має бути дванадцять, як апостолів (в ідеалі, звісно).

Вважається, що чим смачніше і ситніше кутя, тим краще буде врожай і вищий достаток у сім'ї. Також існує багато її різновидів та багато способів приготування.

Кутя з горіхами, фото: Informator
Кутя з горіхами, фото: Informator

Пропонуємо вам три простих, а головне – смачних рецептів головної різдвяної страви, яка стане гідною прикрасою святкового столу.

Пшенична кутя з горіхами

Інгредієнти: пшениця - 400 грам; мак - 200 грам; очищені горіхи - 1 склянка; мед - 3-4 ст. л.; цукор - 2 ст. л.; кип'ячена вода - 1 склянка.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Приготування: пшеницю промийте та варіть близько години на маленькому вогні. Коли буде готова, промийте під холодною водою. Мак (не в жодному разі не мочіть його) перетріть у ступці або в кавомолці і додайте до пшениці. Горіхи дрібно поріжте і додайте|добавляйте| туди ж. У склянці з водою нагрійте мед та цукор, щоб розчинилося. Залийте цим пшеницю та все перемішайте. Поставте кутю в холодильник, щоб охолодити. Подавайте холодною.

Кутя з рисом, фото: Informator
Кутя з рисом, фото: Informator

Кутя з рису

Інгредієнти: рис - 250 грам; мак-100 грам; мигдаль - 100 грам; родзинки - 100 грам; цукор, кориця - за смаком.

Приготування: рис промити, залити водою і варити до готовності, не перемішуючи. Відкинути на друшляк та промити кип'яченою холодною водою. Мигдаль і родзинки ошпарити окропом, мигдаль трохи подрібнити. Цукор розвести в невеликому обсязі води, змішати рис, мигдаль, корицю, родзинки та полити цукровим сиропом. Прикрасити блюдо цукатами та горіхами.

Кутя з перловкою, фото: Informator
Кутя з перловкою, фото: Informator

Кутя Різдвяна з перловки

Інгредієнти: перлова крупа - 200 грам; мак-150 грам; очищені горіхи – 50 грам; родзинки - 50 грам; мед та цукор - за смаком; вершки - 1/2 склянки.

Приготування: перлову крупу промити, залити водою у співвідношенні 1 до 3 і варити до готовності. Відцідити та остудити. Мак заварити окропом і варити до того часу, поки легко розім'яти пальцями. Мак ретельно відцідити (можна на ситі) і перекрутити через м'ясорубку. Родзинки запарити окропом. Мак перемішати з перловкою, додати|добавляти| подрібнені горіхи, родзинки, мед і цукор за смаком. Все перемішати із вершками.

Кутя, фото: Інформатор
Кутя, фото: Інформатор

Нагадаємо, що робимо пряникове тісно з того, що є вдома: вистачить на кілька свят.

Раніше ми повідомляли про солодку інтригу святкового столу: рецепт традиційної куті по-полтавськи.