Українці вже готові до будь-якого розвитку подій та запасаються всім необхідним, у тому числі й на випадок відключення електроенергії.

Наприклад, у разі відсутності струму та інших надзвичайних ситуацій людям радять заздалегідь зробити запас консервів та сухої сублімованої їжі, вибір якої досить великий у магазинах: супи, каші, пюре. Їх достатньо залити холодною водою.

Продаж круп. Фото: скрін youtube
Продаж круп. Фото: скрін youtube

Однак не всі знають, що деякі крупи не обов'язково варити, а достатньо залити водою та залишити на якийсь час. Тому їх обов'язково слід мати у запасі.

Каші, для приготування яких потрібно окріп:

  • Ячна каша - залити кип'яченою водою і залишити на 2-3 години.
  • Пшоняна каша - залити окропом і почекати 1 годину для наполягання.
  • Пшенична каша - залити окропом і загорнути посудину в ковдру, щоб зберігалося тепло. Зачекати 30-50 хвилин для наполягання.
  • Булгур – не варити можна булгур середнього чи дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється окропу 20 хвилин, середній – 40 хвилин.

Перлова каша, фото: кадр з відео
Перлова каша, фото: кадр з відео

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру чи молока):

  • Гречана каша. У магазинах продається вже готова коричнева гречка – на упаковці вказано, що вона обсмажена та висушена. Цю крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком чи кефіром. Вона має наполягати від 5 до 10 годин. Найкраще це робити вночі.
  • Перлинна каша. Її можна заливати як окропом, і звичайною водою. Але наполягати в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тож заливати її краще з вечора.
  • Кускус. Крупу залити холодною водою і залишити лише на 20-30 хвилин для приготування. А за наявності гарячої води вистачить 5-10 хвилин.
  • Вівсянка (або вівсянка в пластівцях). Для приготування в холодній воді залишити наполягати на 30 хвилин або годину. У окропі – достатньо 20 хвилин.
  • Манна каша. Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте і дайте настоятися 15-20 хвилин.
  • Кіноа. Залити холодною водою та залишити на ніч.

Дедалі більше перераховані каші можна готувати в термосі. Врахуйте, що одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.

гречка
гречка

Нагадаємо про смачне перекушування за 10 хвилин: хрусткі сирні палички на кефірі.

Раніше ми повідомляли, що швидко рятуйте мед, який зацукровився: продукт можна зробити рідким та прозорим знову.