Вергуни, які також інколи називають хрустами — це традиційний український смаколик із бездріжджового тіста. Їх смажать в олії, а 100 років тому для цього використовували смалець. У різних регіонах їм могли надавати різну форму та по-різному називати.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяНайбільш давня і поширена форма – це ромби із розрізом посередині, в який загортається один із кінців печива.
Однак побутували й інші різновиди – у вигляді троянди чи квадратів.
Як вказують у «ВВС», вперше рецептом хрустів поділилася у своєму кулінарному збірнику "Практична кухня" невістка Івана Франка, Ольга.
У 1928 році вийшла друком книжка "Нова кухня вітамінова" іншої галицької кулінарки Осипи Заклинської. Вона називає це печиво «переплітанці» та додає, що страву "називають у нас по чужому - хрусти".
Для багатьох вергуни – це смак дитинства, коли мама чи бабуся насмажувала цілу гору такої смакоти.
Що потрібно:
- Сметана - 150 мілілітрів,
- Йогурт або кефір - 150 мілілітрів,
- Масло - 25 грамів,
- Одне яйце,
- 50 грамів цукру,
- Пакетик ванільного цукру,
- Чайна ложка розпушувача,
- Борошно - 350-400 грамів,
- Олія для смаження – півлітра,
- Цукрова пудра для посипання.
Як готувати?
Яйце збивають із цукром. До просіяного борошна почергово вливають сметану, кефір, розтоплене вершкове масло та збиті яйця. Замішують еластичне тісто, лишають його «відпочити» на півгодини.
Після цього тісто розкачують у тонкий пласт і розрізають на смужки. Посередині роблять невеликий розріз і просовують туди один кінець тіста.
В киплячу олію вкинути смужки, швидко обсмажити до золотистого кольору.
Викладати на паперовий рушник чи серветку, щоб прибрати зайвий жир. Посипати цукровою пудрою.
Раніше повідомляли, ідеальний сніданок для всієї родини: рецепт пишних оладок на кефірі від Івана Геруна.
Як повідомляв Знай.uа, найлегший рецепт "української" настоянки - вишенька додає делікатності і посмішки на обличчях.
Знай.uа писав, рецепт багатошарового шоколадного торта "Спартак": порадуйте близьких ласощами до солодкого столу.