Серпень настає — і це означає одне: настав час перетворювати кухню на лабораторію смаку. Болгарський перець, сонячний, м'ясистий і запашний, буквально проситься у банку - але, будь ласка, не заганяйте його знову в стандартне лечо з томатом та цибулею .

Досить жити за шаблоном. Світ консервації ширший, смачніший і куди цікавіший!

Лечо, кадр з відео
Лечо, кадр з відео

Ось тобі 5 нестандартних, але перевірених рецептів, які здивують і тебе, і тих, хто просто хотів одну баночку на зиму. Спойлер: не зупиняться на одній.

1. Лечо по-угорськи з копченою паприкою та яблуками

Фішка рецепту: димний аромат + кисло-солодкий акцент
На смак: ніби бабуся з села та шеф з Будапешта сіли варити разом

Популярні новини зараз
Гороскоп на сьогодні 17 липня: фінанси Тельців, переживання Раків та перешкоди Козерогів Штрафи отримають усі: кого податкова взяла під приціл у серпні НБУ готує нові правила використання готівки: що зміниться в гаманцях українців Гроші більше не прийдуть на картку: щомісячні виплати скасують, якщо не виконаєте нові умови
Показати ще

Що потрібно:

  • 2 кг болгарського перцю (різного кольору – для радості)
  • 1 кг соковитих яблук (краще антонівка)
  • 1 л томатного соку (можна домашній)
  • 3 ст. л. яблучного оцту
  • 1 ч. л. копченої паприки (не економте)
  • сіль, цукор за смаком

Як робити:

Перець нарізати соломкою, яблука — часточками. Все закинути в каструлю, додати сік, оцет, спеції. Варити 30 хвилин|мінути|, закатати гарячим. Дати настоятися щонайменше 2 тижні. І потім — до м'яса, гречки, та хоч просто ложкою.

Лечо, скріншот youtube
Лечо, скріншот youtube

2. Перець у соєвому маринаді з кунжутом та часником

Східний вкид у слов'янську зиму
На смак: і в рис, і в рамен, і в роли

Інгредієнти :

  • 1,5 кг болгарського перцю
  • 100 мл соєвого соусу
  • 50 мл яблучного оцту
  • 4 зубчики часнику
  • 1 ст. л. меду
  • 1 ч. л. кунжуту (можна чорного)

Процес :
Перець нарізати великими смужками, злегка обсмажити на сухій сковороді. Маринад закип'ятити, залити перець, стерилізувати 15 хвилин|мінути|. Банки закатати. За місяць - чиста умами-бомба.

3. Перець, фарширований капустою та морквою (по-молдавськи)

Так, солити можна не тільки огірки
На смак: хрускіт, насолода, квасна гострота - все відразу

Що беремо :

  • 2 кг міцного болгарського перцю
  • 1,5 кг білокачанної капусти
  • 2 моркви
  • 2 зубчики часнику
  • розсіл: на 1 літр води - 1,5 ст. л. солі

Готуємо :
Перці чистимо, бланшируємо. Капусту шаткуємо, моркву трьом, змішуємо, злегка присолюємо. Начиняємо перці. Укладаємо в банку, заливаємо холодним розсолом. Ставимо під гніт, через 5-7 днів - у холодильник. Це не консервація, а квашений snack-мікс. Ідеально до картоплі.

Консервований перець з капустою, кадр з відео
Консервований перець з капустою, кадр з відео

4. Печений перець в оливковій олії з чебрецем і лимоном

Мінімалізм, як у італійської бабусі
На смак: на бутер, в пасту, в салат, та хоч на ложку

Склад:

  • 1,5 кг болгарського перцю (бажано червоного)
  • 100 мл оливкової олії
  • 2 гілочки чебрецю
  • цедра одного лимона
  • 1 ч. л. солі

Як робимо:
Перці запікаємо до чорних боків, очищаємо від банки, перешаровуємо чебрецем, лимонною цедрою. Зберігати в холодильнику до 2 місяців.

5. Солодкий перець у малиновому оцті з базиліком

Звучить дивно - на смак чудово
На смак: як закуска до вина, яку потім ще й з'їсти шкода

Потрібно:

  • 1 кг перцю
  • 300 мл малинового оцту (можна зробити самому)
  • 1 ст.
  • 1 ч. л. солі
  • 4–5 листків фіолетового базиліка

Робимо:
Перець ріжемо човниками, заливаємо киплячим маринадом з оцтом, цукром та сіллю. Стерилізуємо 10 хвилин, кидаємо у кожну банку базилік. Колір, смак та аромат - як у літнього побачення у винограднику.

Консервований перець, кадр із відео
Консервований перець, кадр із відео

Бонус: як вибрати ідеальний перець для закруток

  1. Колір вибирайте яскравий, але головне зрілий. Недозрілий зелений = твердий.
  2. Форма - товстостінний, глянсовий, із щільною шкіркою.
  3. Запах - свіжий, трав'яно-солодкий. Якщо пахне "травкою" - це воно.

Нагадаємо, що остигни, окрошка: 5 літніх супів, які смачніші і бадьоріші за класику, рецепти потрібно зберегти.

Раніше ми повідомляли, що локшина та підлива зведуть вас з розуму: домашній лагман, за який не соромно, рецепт.