Однією з важливих страв у Водохрещі є так звана голодна кутя.

Ця страва готується напередодні Водохреща - 5 січня або другий Святвечір. Кутью називають голодною, тому що цілий день перед другим Святвечір люди нічого не їли.

Кутя з пшеничної крупи
Кутя з пшеничної крупи

Відповідно до традицій, вечеря 5 січня має бути пісною і на столі рекомендують розміщувати непарну кількість страв. Крім куті, на вечерю мають бути вареники з капустою, компот, млинці з гречки та риба.

Кутя, скріншот: Youtube
Кутя, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
Доплата 20% від розміру пенсії: кому з пенсіонерів підкинуть грошенят На Україну насувається епічна магнітна буря: триватиме 5 днів Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки У YASNO повідомили неприємну новину для тих, хто платить за "нічним" тарифом
Показати ще

Інгредієнти на "голодну" кутю

  • 0,5 ст. перлової крупи;
  • мак;
  • Сухофрукти (родзинки або чорнослив);
  • Волоський горіх;
  • Мед (за смаком);
  • 3 л води;
  • 2 ст.л. меду;
  • 350-400 г сухофруктів.

Алгоритм приготування

  1. Перлову кашу рекомендовано промити та залити холодною водою та залишити настоюватись бажано на ніч.
  2. Відварюємо крупу.
  3. Дістаємо мак і заливаємо окропом. Якщо він у вас сухий, залиште в окропі на півгодини, потім злийте воду і розітріть. Те саме рекомендовано зробити з сухофруктами.
  4. Зливаємо воду, в якій замочували сухофрукти, залийте їх трьома літрами холодної води та ставимо на плиту.
  5. Доводимо компот до кипіння. Після цього зніміть з плити, накрийте кришкою та залиште настоюватись.
  6. У охолоджений компот додаємо мед. Охолоджуємо компот і тоді "останні штрихи": заливаємо кутю, додайте мак, сухофрукти, горіхи та мед.
  7. Перемішуємо та подаємо до столу.

Кутя. Фото: Подробиці
Кутя. Фото: Подробиці
Кутя. Фото: Подробиці

Нагадаємо про салатик "Момент" з сухариками та крабовими паличками: блюдо, яке продовжить свята.

Раніше ми повідомляли про ульташвидкісна вечеря: готуємо смачну рибку з овочами у вершках без духовки.