Однією з важливих страв у Водохрещі є так звана голодна кутя.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЦя страва готується напередодні Водохреща - 5 січня або другий Святвечір. Кутью називають голодною, тому що цілий день перед другим Святвечір люди нічого не їли.
Відповідно до традицій, вечеря 5 січня має бути пісною і на столі рекомендують розміщувати непарну кількість страв. Крім куті, на вечерю мають бути вареники з капустою, компот, млинці з гречки та риба.
Інгредієнти на "голодну" кутю
- 0,5 ст. перлової крупи;
- мак;
- Сухофрукти (родзинки або чорнослив);
- Волоський горіх;
- Мед (за смаком);
- 3 л води;
- 2 ст.л. меду;
- 350-400 г сухофруктів.
Алгоритм приготування
- Перлову кашу рекомендовано промити та залити холодною водою та залишити настоюватись бажано на ніч.
- Відварюємо крупу.
- Дістаємо мак і заливаємо окропом. Якщо він у вас сухий, залиште в окропі на півгодини, потім злийте воду і розітріть. Те саме рекомендовано зробити з сухофруктами.
- Зливаємо воду, в якій замочували сухофрукти, залийте їх трьома літрами холодної води та ставимо на плиту.
- Доводимо компот до кипіння. Після цього зніміть з плити, накрийте кришкою та залиште настоюватись.
- У охолоджений компот додаємо мед. Охолоджуємо компот і тоді "останні штрихи": заливаємо кутю, додайте мак, сухофрукти, горіхи та мед.
- Перемішуємо та подаємо до столу.
Нагадаємо про салатик "Момент" з сухариками та крабовими паличками: блюдо, яке продовжить свята.
Раніше ми повідомляли про ульташвидкісна вечеря: готуємо смачну рибку з овочами у вершках без духовки.