Вчені довели, що вечеря о 21 годині чи пізніше значно підвищує ризики для здоров'я. Зокрема, може спричинити інсульт, серцевий напад та інші серцево-судинні захворювання.

Дослідження, опубліковане в авторитетному виданні Nature Communications, тривало 7 років і охопило 100 тисяч людей. Його здійснили вчені Сорбонського університету у французькому місті Париж.

Шкідлива їжа. Фото: скрін youtube
Шкідлива їжа. Фото: скрін youtube

Кожен із учасників фіксував звичайний час своєї вечері. Вчені аналізували, як це позначається на ризиках серцево-судинних захворювань.

За сім років третина випробуваних їли після 21 години, а ще третина – до 20 години. За цей період у 2 тисяч осіб трапилися проблеми із серцево-судинною системою, у тому числі інсульти та напади.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Фахівці констатували, що серед "сов" ризик інсульту вищий на 28%. Пізніше перетравлення їжі підвищує кров'яний тиск та рівень цукру. Тривалий високий тиск увечері може пошкодити судини, збільшуючи загрозу інсульту або інфаркту.

Прийом їжі. Фото: скрін youtube
Прийом їжі. Фото: скрін youtube

Експерт з питань харчування доктор Дана Коен вважає оптимальним часом для останнього прийому їжі проміжок між 17 та 19 годинами.

"Чим пізніше ви вечеряєте, тим менше має бути порція", - радить медик.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, стане в нагоді новорічної ночі: як позбутися сонливого стану без сну

Як повідомляв "Знай.uа", які пігулки заборонено запивати соком: може призвести навіть до летального результату

Знай.uа писав, багато навіть не підозрюють:чому небезпечно налягати на консервацію в зимовий період