Всі літні сімейні посиденьки у бабусі у кожного українця напевно супроводжувалися поїданням вареників. І не звичайних, а з сезонних фруктів та ягід.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяБез вареників неможливо уявити українську кухню. Їх готують як з солоною начинкою з картоплі, капусти, грибів, так і з солодкою – з вишнями, ожиною, полуницею та іншими ягодами. Пропонуємо вам приготувати вареники з дарами літа за рецептами Шефа і експерта реаліті Нового каналу "На ножах" Алекса якутова.
Вареники на пару з суницею
Інгредієнти для тіста:
• Борошно – 700 г
• Кефір-250 г
• Яйце-1 шт.
• Цукор-3 ст. л.
• Сіль - щіпка
• Сода - 1 ч. л.
Інгредієнти для начинки:
• Суниця - 1 банка або 500 г (можна замінити полуницею, але з суницею вареники будуть більш ароматними)
• Цукор – 4 ст. л.
• Крохмаль-картопляний або кукурудзяний
Приготування:
1. Спочатку робимо тісто. Перебиваємо яйце з цукром і сіллю. Додаємо кефір, перемішуємо. Всипаємо борошно і добре вимішуємо тісто, робимо з нього кулю. Замотуємо в харчову плівку і кладемо в холодильник на півгодини, щоб розійшлася клейковина.
2. Переходимо до начинки. Крохмаль перемішуємо з цукром, далі змішуємо з суницею. Крохмаль не дозволить витікати соку. Краще брати кукурудзяний, тому що у нього немає смаку.
3. Дістаємо тісто з холодильника, розгортаємо в пласт, вирізаємо за допомогою склянки кружечки, кладемо начинку на середину і склеюємо краю.
4. Ставимо каструлю на плиту і кип'ятимо воду. Зверху - металевий друшляк, викладаємо вареники. Готуємо на пару.
Ліниві вареники з сиром, вишнею і шовковицею
Інгредієнти:
• Сир - 400 г
• Яйця - 1 шт.
• Цукор - 1 ст. л.
• Сіль - щіпка
• Ванільний цукор - 1 ч. л.
• Борошно – 100 – 120 г
• Вишні - 100 г
• Шовковиця – 50 г
• Масло-1 ст. л.
• Коньяк або апельсиновий сік-50 г
Приготування:
1. Змішуємо яйце з цукром, ванільним цукром і дрібкою солі.
2. Додаємо сир і перемішуємо.
3. Далі засипаємо борошно. Замішуємо тісто. Воно не повинно липнути до рук.
4. Розкачуємо тісто в ковбаску і нарізаємо невеликими шматочками.
5. Ставимо каструлю з водою на вогонь. Трошки подсаливаем воду. Коли вона закипить, відварюємо вареники.
6. Тепер робимо соус. Вишні чистимо від кісточок. Масло припускаємо на сковороді, закидаємо туди вишні. Доливаємо апельсиновий сік або коньяк. Тушкуємо кілька хвилин, щоб вишні розм'якли.
7. Викладаємо вареники на тарілку, поливаємо вишневим соусом і посипаємо зверху шовковицею. Вона додасть страві хрусткості
Відкриті вареники на заварному тісті з "п'яними" абрикосами та смородиною.
Інгредієнти:
• Вода - 200 г
• Олія рослинна - 15 г
• Борошно - 400 г
• Яйця - 2 шт.
• Масло вершкове - 50 г
• Цукор - 3 ст. л.
• Абрикоси - 300 г
• Цедра лимона
• Естрагон - за смаком
• Коньяк або ром - 50 г
Приготування:
1. Воду підігріваємо. Коли вона стане дуже гарячою, додаємо 200 г борошна. Швидко змішуємо.
2. Додаємо яйця. Перемішуємо.
3. Всипаємо залишки борошна. Замішуємо тісто. Воно вийде теплим.
4. Відправляємо його в холодильник на 30 хв.
5. Через півгодини розгортаємо тісто в пласт. Беремо невелике блюдце і з його допомогою вирізаємо кружечки діаметром сантиметрів 10.
6. Кружечки відварюємо в підсоленій воді. Вийде щось на зразок тіста на лазанью. Кожен кружечок змащуємо олією, щоб вони не злипалися.
7. Розтоплюємо вершкове масло на сковороді. Кидаємо абрикоси без кісточок, цедру лимона і естрагон. Разом припускаємо. В кінці вливаємо ром або коньяк. Даємо вигоріти спирту. Абрикоси повинні стати м'якими.
8. Викладаємо на тарілку тісто, поливаємо абрикосами, а зверху кладемо свіжу смородину. Тепер накриваємо другим кружечком тіста і прикрашаємо смородиною, цукровою пудрою і м'ятою.